Οικογένεια Πουτέτση.
Ο Ιωάννης Πουτέτσης (1878 - 1912) με καταγωγή από το αλβανόφωνο (δίγλωσσο τότε) χωριό Στεγόπολη (Stegopuli) περιοχής Λιούντζης επαρχίας Αργυροκάστρου ήταν Έλληνας Επαναστάτης, που δραστηριοποιήθηκε στην περιοχή της Ηπείρου στις αρχές 20ου αιώνα.
Ο πραγματικός του πατέρας ήταν μεγαλέμπορος με σημαντική εμπορική δράση στη Ρουμανία, αλλά όταν εκείνος πέθανε, ο Ιωάννης Πουτέτσης που τότε ήταν μωρό, υιοθετήθηκε από τον αδελφό του πατέρα του, Νικόλαο Πουτέτση, από τον οποίο ανατράφηκε ομογάλακτος με τα θετά αδέλφια του (στην πραγματικότητα εξαδέλφια του) και αγαπήθηκε σαν αδελφός τους, ενώ έλαβε ίσο μερίδιο από την περιουσία του όταν εκείνος απεβίωσε.
Ως προς την αξιόλογη δράση του, συμμετείχε το 1906 στις ένοπλες δυνάμεις της Ηπειρωτικής Εταιρείας, όντας αρχηγός ένοπλου αντάρτικου σώματος.
Τον Οκτώβριο του 1908 στη Δραγουμή έγινε οπλαρχηγός, χρησιμοποιώντας το πολεμικό ψευδώνυμο «Καπετάν Βοριάς» ή «Καλαμάς».
Χρησιμοποιώντας ως βάση το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής στα Πράμαντα, διεξήγαγε αρκετές μάχες, τόσο με τα τουρκικά στρατεύματα, όσο και με αντίστοιχες αλβανικές και ρουμανοβλάχικες αντάρτικες ομάδες.
Στην πλούσια δράση του, η οποία τον ανέδειξε ως έναν από τους ικανότερους οπλαρχηγούς της Α΄ Διευθύνσεως (Ιωαννίνων) της Ηπειρωτικής Εταιρείας, συγκαταλέγονται η εξόντωση της ρουμανοβλάχικης ομάδας των Σκουμπραίων Μποτάσηδων στο χάνι της Ντουραχάνης το 1906, καθώς και οι μάχες με αλβανικές αντάρτικες ομάδες και τον οθωμανικό στρατό, την περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 1912, στην περιοχή Λάκκα-Σουλίου με τους Τσάμηδες και στην περιοχή της Βόρειας Ηπείρου.
Σκοτώθηκε την 26η Σεπτεμβρίου 1912 στην Τσούκα επαρχίας Δελβίνου όπου περικυκλώθηκε από Τούρκους και Αλβανούς.
Ο αδελφός του (στην πραγματικότητα εξάδελφός του) Βασίλειος Πουτέτσης (1884 - 1956), εξελέγη βουλευτής στο Νομό Αργυροκάστρου το 1915, όταν η Βόρειος Ήπειρος είχε ενωθεί με την Ελλάδα (1914 - 1916).
Ο υιός του, Βοριάς Πουτέτσης (1913 - 1997) γεννήθηκε λίγους μήνες αφού σκοτώθηκε ο πατέρας του και μεγάλωσε στον Αλμυρό Βόλου με τη μητέρα του. Νονός του ήταν ο Σπυρίδων Σπυρομήλιος, επιστήθιος φίλος του πατέρα του, ο οποίος τον ονόμασε Βοριά, προς τιμήν του.
Ο Βοριάς Πουτέτσης έγινε καπετάνιος του ΕΛΑΣ κατά την κατοχή και για την δράση του καταδικάστηκε 4 φορές εις θάνατον, πλην όμως η ποινή δεν εκτελέστηκε λόγω της ιστορίας του πατέρα του, αλλά εξορίστηκε για 16 χρόνια.
Ιωάννης Πουτέτσης.
Ιωάννης Πουτέτσης.
Το γλυπτό βρίσκεται στην Πλατεία Ρολογιού στο κέντρο των Ιωαννίνων.
Στην προτομή ο Ιωάννης Πουτέτσης αναπαρίσταται σε νεαρή ηλικία. Το κεφάλι του είναι ελαφρώς στραμμένο προς τα αριστερά. Έχει μουστάκι και φοράει παραδοσιακή στολή. Στην πρόσοψη του βάθρου αναγράφονται τα λόγια:
"ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Θ. ΠΟΥΤΕΤΣΗΣ 1878-1912"
Το εικονιζόμενο μνημείο ήταν ήδη έτοιμο από το 1940, αλλά ο Β' παγκόσμιος πόλεμος δεν επέτρεψε την τοποθέτησή του, η οποία τελικά έγινε το 1954. Πρόκειται για ένα εξαιρετικής ποιότητας έργο σε λευκό μάρμαρο, δουλεμένο με άριστη τεχνική, που παραπέμπει σε μεγάλο γλύπτη του μεσοπολέμου, του οποίου όμως το όνομα δεν κατέστη δυνατό να προσδιοριστεί.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου