Βασίλειος Παπαχρήστου ή Χρηστίδης.
Ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Βασίλειος (κοσμικό όνομα Βασίλειος Παπαχρήστου ή Χρηστίδης, 1858-1936) γεννημένος στο αλβανόφωνο (δίγλωσσο τότε) χωριό Άνω Λάμποβο (ή Λάμποβο του Σταυρού) περιοχής Λιούντζης επαρχίας Αργυροκάστρου, αναδείχτηκε γρήγορα σε μια σημαντική πνευματική μορφή της περιοχής.
Το 1913, όταν ο Ελληνικός στρατός προήλασε και εισήλθε στην Βόρεια Ήπειρο απελευθερώνοντάς την, ο ίδιος ήταν που υποδέχτηκε στο Αργυρόκαστρο ως μητροπολίτης τους επικεφαλής του στρατού.
Στις 17 Φεβρουαρίου 1914, όταν αποφασίστηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις ότι η Βόρειος Ήπειρος πρέπει να επιδικαστεί στην Αλβανία, ο Βασίλειος συμμετείχε ενεργά στην ανακήρυξη της Προσωρινής Κυβέρνησης της Βορείου Ηπείρου και μετά τελετή υποστολής της Ελληνικής και έπαρσης της σημαίας "Αυτονόμου Ηπείρου" δήλωσε:
"Για λόγους επείγουσας εθνικής ανάγκης, υποστήλαμε την γαλανόλευκη ημών και των προγόνων μας. Όμως στη θέση της αναρτήσαμε όχι μια ξένη σημαία, αλλά την "κόρη" αυτής, την ηπειρώτικη, προορισμένη να θριαμβεύσει κατά της αλβανικής ημισελήνου".
(δεύτερη φωτογραφία)
Στη συνέχεια ο Βασίλειος ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Θρησκευτικών και Δικαιοσύνης, υπό την προεδρεία του Γεωργίου Ζωγράφου.
Το 1916, όταν η περιοχή κατελήφθη από τον Ιταλικό στρατό, οι Ιταλικές αρχές απήλασαν τον Μητροπολίτη Βασίλειο, καθώς τον θεώρησαν εμπόδιο στην ανθελληνική πολιτική που είχε χαράξει τότε η ιταλική πολιτική. Έτσι ο Βασίλειος μετέφερε την έδρα του στο Δελβινάκι Νομού Ιωαννίνων.
Το 1936 απεβίωσε στην Αθήνα και η σορός του μεταφέρθηκε για να ταφεί στο Δελβινάκι, όπου πλήθος κόσμου τον συνόδευσε στην τελευταία του κατοικία.
Το μνήμα του βρίσκεται έως σήμερα στο προαύλιο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Δελβινάκι, όπου κάθε χρόνο διοργανώνεται από την Μητρόπολη Δρυινουπόλεως εκδήλωση για την επέτειο της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου