Δυτικές πηγές για τους "αρχαιόπληκτους" Έλληνες της προ Διαφωτισμού εποχής.
Δύο ξένες δυτικές πηγές η μία το έτος 1714 και η έτερη το έτος 1721-23 αναφέρουν καθαρά ότι οι Έλληνες της εποχής εκείνης αισθάνονταν απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων.
1. "Γνωρίζω στην Κωνσταντινούπολη πολλοὺς Έλληνες που μας συμπαθούν. Γενικά όμως δεν πρέπει να περιμένουμε πολλοὺς προσηλυτισμούς ανάμεσα στοὺς σχισματικούς αυτού του έθνους. Ἡ θέα των λειψάνων του αρχαίου μεγαλείου, μ'όλο που είναι θλιβερή και ταπεινωτική, γεμίζει τα μυαλά τους με υπερφίαλες ιδέες, έτσι που γίνονται δύστροποι και κενόδοξοι." (1714)
Πηγή: Choix des lettres édifiantes écrites des missions étrangères, Jean Baptiste Montmignon
2. "Δεν υπάρχει Έλληνας που να μην ισχυρίζεται πως η σκούφια του κρατάει από τον Πρίαμο, τον Θησέα ή κάποιον άλλο ήρωα." (1721-23)
Πηγή: Nouveau voyage de Grèce, d'Egypte, de Palestine, d'Italie, de Suisse, d'Alsace et des Pais-Bas: Fait en 1721, 1722 & 1723
Οι μαρτυρίες αυτές είναι σημαντικές για δύο λόγους:
1. Αφορούν στην περίοδο προ Διαφωτισμού και Γαλλικής Επανάστασης (1789), χάρη στον οποίο υποτίθεται ότι μάθαμε ότι είμαστε Έλληνες και απόγονοι των αρχαίων.
2. Οι ξένοι που κάνουν την αναφορά δεν φαίνεται να τους αρέσει καθόλου η ιδέα ότι οι Έλληνες αισθάνονταν απόγονοι των αρχαίων.
Κατά συνέπεια αποδεικνύεται ότι:
1. Οι Έλληνες γνωρίζαμε πάντοτε την σύνδεσή μας με τους αρχαίους και σίγουρα πολύ πριν τον Διαφωτισμό και την Γαλλική Επανάσταση.
2. Δεν μας "έκαναν" Έλληνες οι Δυτικοί, τουναντίον μάλιστα, ήταν εχθρικοί ως προς την ιδέα της σύνδεσης μας με τους αρχαίους μας προγόνους.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου